Order of Malta

Aktuality

Velké magistérium oznamuje úmrtí 79. velmistra Fra‘ Matthew Festinga

12/11/2021 


Velké magistérium s hlubokou lítostí oznamuje úmrtí Fra‘ Matthew Festinga, 79. velmistra Suverénního maltézského řádu, který dnes zemřel na Maltě ve věku 71 let. Velmistrem byl zvolen v březnu 2008 a tuto funkci zastával do ledna 2017.

Fra‘ Matthew Festing byl na Maltě, kde se 4. listopadu zúčastnil složení slavných slibů Fra‘ Francise Vassalla v konkatedrále svatého Jana ve Vallettě. O několik hodin později se mu udělalo nevolno a byl převezen do nemocnice, kde se ukázalo, že jeho zdravotní stav je velmi vážný.

Místodržící velmistra Fra‘ Marco Luzzago vyzývá všechny členy a dobrovolníky Maltézského řádu k modlitbám za duši Fra‘ Matthewa.

Robert Matthew Festing se narodil v roce 1949 v anglickém Northumberlandu. Vzdělání získal v Ampleforth College a St John’s College v Cambridgi, kde studoval historii. Matthew Festing sloužil u granátnické gardy a dosáhl hodnosti plukovníka. Jako odborník na umění pracoval po většinu svého profesního života v mezinárodním aukčním domě. Královna Alžběta II. mu udělila Řád britského impéria (OBE) a působil jako jeden z jejích zástupců v hrabství Northumberland.

Fra‘ Matthew Festing se stal členem Suverénního maltézského řádu v roce 1977 a v roce 1991 složil slavné řeholní sliby. V letech 1993–2008 byl velkopřevorem Anglie, prvním po 450 letech. V této funkci vedl humanitární mise v Kosovu, Srbsku a Chorvatsku. Byl také potomkem sira Adriana Fortescuea, maltézského rytíře, který byl umučen v roce 1539.

Knížetem a 79. velmistrem byl zvolen 11. března 2008 a na tuto funkci rezignoval 28. ledna 2017.
Během svého desetiletého působení v čele řádu procestoval pět kontinentů, aby posílil diplomatické vztahy se zeměmi a osobně se seznámil s činností řádu po celém světě. Zúčastnil se desítek poutí Maltézského řádu do Lurd a dalších mariánských svatyní, kde se osobně staral o handicapované poutníky.

Byl jmenován čestným občanem italského Rapalla (2008), italských Pompejí (2014) a maltského Birgu (2015). Obdržel také následující čestné akademické tituly: Humane Letters, Catholic University of America (2009); Doctorate of Divinity, Northumbria University (2010); Doctor of Public Service, John Cabot University (2014); Religious and Human Science, Santa Maria la Antigua Catholic University (2016).

RSS Novinky na mezinárodním webu Řádu
  • Objevila se nečekaná chyba, RSS zdroj je pravděpodobně mimo provoz. Zkuste to prosím později.
Nejnovější příspěvky
Archiv příspěvků
Vyhledávání

Řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství

Velkopřevorské náměstí 4, Praha 1 - Malá Strana, 11800