Order of Malta

1113 papežské uznání

1113 papežské uznání

Uplynulo více než devět set let od doby, kdy papež Paschal II. Řád uznal svou bulou

V únoru 2013 a během celého roku oslavil Suverénní řád maltézských rytířů významné výročí. Uplynulo totiž přesně 900 let od doby, kdy papež Paschal II. vydal bulu, která oficiálně uznala řeholní společenství špitálníků sv. Jana Jeruzalémského.

Tento dokument, označovaný počátečními slovy textu jako bula Pie Postulatio Voluntatis, stanovil právní základ suverenity a nezávislosti Řádu sv. Jana Jeruzalémského, známého dnes jako Suverénní řád maltézských rytířů, a byl základním prvkem pro jeho vývoj.

Řád byl založen ve Svaté zemi o více než půl století dříve jako mnišská komunita, která se stará o chudé poutníky v nemocnici v Jeruzalémě. Díky této bule se však špitálníci stali laickým a náboženským řádem.

Tento dokument má také velký institucionální význam; bulou totiž papež přiznal Řádu absolutní právo zajistit pokračování své práce tím, že Řád směl sám volit nástupce svého zakladatele, bratra Gerarda.

Vzhledem ke svému historickému významu bula – dnes uložená v Národní knihovně Maltské republiky – dává dodnes jasnou představu o roli a důležitosti blahoslaveného Gerarda, o jeho osobní svatosti a také o skupině významných duchovních osob, které s ním spolupracovali. Zdůrazňuje také důležitost služeb poskytovaných poutníkům a chudým v Jeruzalémě.

Seznam nemocnic a hospiců uvedených v bule, které existovaly ve Francii a Itálii již několik desetiletí po založení společenství dokazuje, že instituce založená bratrem Gerardem nebyla omezena jen na Jeruzalémské království, ale již se rozrostla i do Evropy.

Během roku 2013 instituce Suverénního řádu maltézských rytířů na pěti kontinentech oslavily toto zvláštní výročí řadou akcí. Nejvýznamnější z nich bylo setkání, které se konalo 9. února 2013 v Římě. Při této příležitosti byla slavena mše svatá, kterou sloužil kardinál státní sekretář Tarsicio Bertone v bazilice sv. Petra. Po této mše svaté se papež Benedikt XVI. obrátil na více než 5 000 členů a dobrovolníků Řádu, kteří přišli z celého světa, aby se zúčastnili oslav tohoto historického výročí.

RSS Novinky na mezinárodním webu Řádu
  • Objevila se nečekaná chyba, RSS zdroj je pravděpodobně mimo provoz. Zkuste to prosím později.
Nejnovější příspěvky
Archiv příspěvků
Vyhledávání

Řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství

Velkopřevorské náměstí 4, Praha 1 - Malá Strana, 11800