Order of Malta

Aktuality

Fra’ Marco Luzzago zvolen místodržícím velmistra Maltézského řádu

08/11/2020 


Úplná státní rada dnes (8.11.2020) valnou většinou svých hlasů zvolila Fra’ Marca Luzzaga místodržícím velmistra Maltézského řádu. Volba se konala ve dnech 7. a 8. listopadu v Magistrální vile v Římě, jednom ze dvou institucionálních sídel Řádu. Během celé volby byla dodržována přísná hygienická opatření pro snížení rizika nákazy koronavirem.

Úplné státní rady se zúčastnilo 44 účastníků z 56 oprávněných volitelů. Do Říma přjcestovali z Argentiny, Peru, Spojených států, Libanonu, Francie, Švédska, Rakouska, Německa, Holandska, Španělska, Polska, Maďarska, České republiky, Švýcarska, Malty a z Itálie.

Nově zvolená hlava Maltézského řádu složila svoji přísahu před členy Úplné státní rady a před zvláštním papežským delegátem arcibiskupem Silvanem Mariou Tomasim (který bude kreován kardinálem dne 28. listopadu 2020).

Fra’ Marco Luzzago se tak stává nástupcem zesnulého Fra’ Giacoma Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, knížete a 80. velmistra, který zemřel 29. dubna loňského roku.

Papež František byl o volbě informován dopisem. Následně byly po celém světě informovány všechny velkopřevorství, podpřevorství a národní asociace Maltézského řádu, spolu se 110 státy, s nimiž Maltézský řád udržuje diplomatické vztahy.

Místodržící velmistra – který ve funkci zůstane jeden rok – při projevu ke členům Úplné státní rady řekl: „Duch svatý milostivě obrátil svůj zrak ke mně. Děkuji každému z vás za to, že jste mi důvěřovali a že dnes svou přítomností prokazujete velkou lásku a velkou oddanost našemu Řádu. Pokud jde o mě, mohu vás jen ujistit o svém maximálním odhodlání čelit výzvám, které nás v nadcházejících měsících čekají. Především se jedná o reformu naší Ústavy a Kodexu, jíž se s takovým nadšením věnoval zesnulý Fra’ Giacomo, na kterou v tuto chvíli s dojetím vzpomínám.“

Profil místodržícího

Fra’ Marco se narodil v roce 1950 v Brescii. Střední školu vystudoval na františkánskám ústavu v Brescii a následně několik let studoval medicínu na univerzitách v Padově a Parmě. Poté byl požádán, aby spravoval rodinný majetek. To jej přivedlo k obchodním aktivitám ve spotřebním průmyslu a k rozsáhlé maloobchodní distribuci, v níž se dlouhodobě angažoval.
Fra’ Marco se připojil k Maltézskému řádu v roce 1975 ve Velkopřevorství Lombardie a Benátky a v roce 2003 složil slavné sliby. Začal se účastnit mezinárodních řádových poutí do Lourd a národních poutí do Assisi a Loreta. Od roku 2010 zasvětil svůj život kompletně Maltskému řádu, přestěhoval se do Marche, aby se staral o jednu z řádových komend.

Od roku 2011 se stal Commendatore di Giustizia v Římském velkopřevorství, kde zastává funkci delegáta regionu Marche a vedoucího knihovny. Od roku 2017 je člen rady italské asociace Maltézského řádu. Fra’ Marco Luzzago je příbuzný papeže Pavla VI.

Místodržící velmistra

Podle Ústavy Maltského řádu zůstává místodržící velmistra ve funkci jeden rok se stejnými pravomocemi jako má velmistr. Místodržící velmistra musí před koncem svého mandátu znovu svolat Úplnou státní radu.

Místodržící velmistra se musí plně věnovat rozvoji řádových děl a jeho náboženský život má být příkladný pro všechny členy Řádu. S jeho úřadem je spojena nejvyšší autorita. Spolu se Svrchovanou radou vydává zákonná ustanovení, která nejsou stanovena v Ústavě, vyhlašuje vládní akty a ratifikuje mezinárodní dohody.

Rezidencí místodržícího je sídlo Maltézského řádu, Magistrální palác v Římě na Via Condotti.

RSS Novinky na mezinárodním webu Řádu
  • Objevila se nečekaná chyba, RSS zdroj je pravděpodobně mimo provoz. Zkuste to prosím později.
Nejnovější příspěvky
Archiv příspěvků
Vyhledávání

Řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství

Velkopřevorské náměstí 4, Praha 1 - Malá Strana, 11800