Order of Malta

Aktuality

Velmistr byl přijat na audienci u papeže Františka a byl jmenován nový kardinál-patron Maltézského řádu

22/06/2023 


Velmistr Suverénního vojenského řádu Maltézského řádu Fra‘ John Dunlap přijat papežem Františkem na audienci ve Vatikánu. Setkání, které se uskutečnilo několik dní poté, co byl Svatý otec propuštěn z nemocnice, je prvním od chvíle, kdy byl Fra‘ John Dunlap 3. května 2023 zvolen 81. velmistrem Maltézského řádu.

Audience nabídla příležitost k přehledu nejdůležitějších závazků, počínaje pomocí uprchlíkům a vysídleným osobám, která stále více stojí v centru humanitárních programů Maltézského řádu. Od Ukrajiny až po katastrofy ve Středozemním moři – k nimž se papež vrátil ve své nedělní promluvě při modlitbě Anděl Páně – Fra‘ John Dunlap přiblížil hlavní aktivity a iniciativy humanitárních a dobrovolnických sborů, asociací a velkopřevorství Maltézského řádu, které působí ve 120 zemích se sítí 95 000 dobrovolníků a 52 000 lékařů, zdravotních sester a odborníků na řešení mimořádných událostí.

Papež František pozorně naslouchal slovům velmistra a nabádal Maltézský řád, aby pokračoval ve svém tisíciletém poslání pomoci a dobročinnosti, a čelil tak mnoha globálním výzvám.

Na závěr rozhovoru předal velmistr papeži stříbrnou medaili s vyobrazením narození stotisícího dítěte (v lednu roku 2023) v nemocnici Svaté rodiny v Betlémě, kterou Maltézský řád provozuje. Papež mu naopak daroval talíř s vyobrazením papežského erbu.

Na závěr audience přijal papež František svrchovanou radu Maltézského řádu a velvyslance Maltézského řádu u Svatého stolce Antonia Zanardiho Landiho.

Fra‘ John Dunlap a velkokancléř Riccardo Paternò di Montecupo se rovněž setkali se státním sekretářem Svatého stolce Pietrem kardinálem Parolinem.

Před audiencí papež František také jmenoval Gianfranca kardinála Ghirlandu novým patronem Maltézského řádu. Úkolem kardinála patrona je podporovat duchovní zájmy Řádu a jeho členů, jakož i vztahy mezi Svatým stolcem a Řádem.

Foto: Vatican Media

Článek převzat z mezinárodního webu Řádu

RSS Novinky na mezinárodním webu Řádu
  • Objevila se nečekaná chyba, RSS zdroj je pravděpodobně mimo provoz. Zkuste to prosím později.
Nejnovější příspěvky
Archiv příspěvků
Vyhledávání

Řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství

Velkopřevorské náměstí 4, Praha 1 - Malá Strana, 11800